Salifert NO2 test na azotyny

  • Watch the product:
  • Add feedback:
  • Manufacturer: Salifert
  • Availability: on stock on stock
  • 31.91 zł
  • szt.

Salifert NO2 test na azotyny

 

W prawidłowo sterowanym akwarium azotyny są przekształcane w azotany, a następnie, jeśli istnieją obszary pozbawione tlenu, takie jak żywa skała i inne materiały filtracyjne, azotany są przekształcane z powrotem w azotyny, a następnie przekształcane w nieszkodliwy azot gazowy.

Jeśli ten cykl zostanie przerwany, azotyny, które są niezwykle toksyczne dla ryb i bezkręgowców, mogą tworzyć się w wysokim stężeniu.

Wiele zestawów testowych do oznaczania azotynów jest zakłócanych przez aminy, np. naturalnie występujące i niezbędne aminokwasy. Może to skutkować zbyt niską wartością pomiaru, zwłaszcza gdy stężenie azotynów jest stosunkowo niskie. Ze względu na swoją unikalną formułę, zestaw testowy Salifert nie ulega interferencji amin i oferuje pełny rozwój koloru w ciągu jednej minuty. Ponadto kolor jest bardzo intensywny, co ułatwia wykrycie nawet niewielkich śladów azotynów.

Zestaw testowy ma dwie różne skale: ultra-niską skalę dla azotu azotynowego, która mieści się w zakresie od 0,002 do 0,12 mg/l, oraz średnią skalę dla azotu azotynowego, która mieści się w zakresie od 0,02 do 1,2 mg/l.

Wystarcza na 50 testów.

Może być stosowany do wody morskiej, świeżej i ogrodowej.

Instrukcja użycia:

Dodaj 1 ml wody za pomocą strzykawki do fiolki testowej.

Dodaj do tego 1 płaską łyżeczkę proszku NO2. Delikatnie mieszaj zawartość probówki przez 20 sekund. Pozostawić na 3 minuty.

Umieść otwartą fiolkę testową na górze tabeli kolorów w części tabeli, która jest biała i porównaj kolory patrząc od góry.

Odczytać odpowiadającą zawartość azotynów.

Pośredni kolor odpowiada pośredniej zawartości azotynów.

WAŻNE:

Jeśli twardość węglanowa jest wyższa niż 14dKH (co odpowiada zasadowości 3 meq/L), wymagane jest dodanie 2 łyżeczek w kroku #2.

Wartości azotynów podane są w ppm.

Jeśli wolisz odczyt w ppm azotu azotanowego, pomnóż odczyt przez 0,3.